het belang van verduistering


Verduistering heeft historisch gezien een belangrijke rol gespeeld in de ontdekking van de fotografie en de film. Niet alleen in een donkere kamer of bioscoop maar ook thuis kan aardedonker aangenaam zijn.

Fotografie

In het tijdperk van de “analoge fotografie” (jawel, toen hadden we nog filmrollen) was hetverduistering door hordeur nodig om de foto’s te ontwikkelen in een donkere kamer. Het negatief werd eerst op fotopapier geprojecteerd. Daarna waren er verschillende baden met chemicaliën nodig.   de foto’s werden met een tang uit het ene bad gehaald en in het andere gestopt. Terwijl de foto’s zich ontwikkelden brandde er binnen alleen rood licht. Buiten brandde er ook een rode lamp zodat iedereen buiten kon zien dat er foto’s ontwikkeld werden en de deur dus niet open mocht. Behalve dat rode licht was het dan in die kamer donker. Dit alles gebeurde trouwens in zwart-wit. Voor amateurs en hobbyisten was het ontwikkelen van foto’s in kleur niet weggelegd.

complete verduistering in de bios

In de bioscoop is verduistering belangrijk om de geprojecteerde film goed te kunnen zien. Hoe groter het contrast met de duisternis in de zaal zelf en het licht van de projector, hoe beter. Het is prettiger film kijken op die manier, omdat de ogen zich dan op een punt kunnen concentreren. Wanneer er een deur open gaat en er licht binnen komt dan wordt de illusie gedeeltelijk verstoord. De illusie is dus het doel en de duisternis is een middel om dat doel te bereiken en de aandacht van het publiek daarop te vestigen.

thuis

Iedereen met licht gevoelige ogen zal zich wel eens afgevraagd hebben of er niet ergens in huis nog oogkleppen zijn. Het type dat mensen in vliegtuigen wel eens op hebben. Er zijn meerdere situaties te bedenken waarin complete verduistering wenselijk is. Zo is voor iemand met een migraine aanval eigenlijk alles al te veel. In dat geval zijn rolluiken in de slaapkamer in plaats van een gordijn een optie. Voor een ultieme thuisbioscoop ervaring is geen of weinig licht ook het beste. Reflectie op een televisie kan namelijk knap hinderlijk zijn. In dat geval zijn gordijnen van een dikke stof geen overbodige luxe.