alles in balans


Het is iets waar iedereen naar op zoek is. Filosofen en spiritueel ingestelde mensen. Mensen die simpelweg willen werken om te leven in plaats van te leven om te werken. Mensen die op één been proberen te staan. Dat iets waar we allemaal naar op zoek zijn is balans. In dit geval de balans tussen zonlicht en duisternis.

in het gulden midden

Overdaad schaadt is niet voor niets een gezegde. Het blijft toch letterlijk balanceren als  balanseen koorddanser tussen te veel en te weinig. Wie te veel in de zon zit kan een zonnesteek oplopen of uitdrogen, om maar wat te noemen. Wie te weinig zon krijgt loopt het risico te weinig vitamine D binnen te krijgen. Dit is de reden dat het prettig is om controle te hebben over hoe veel licht er binnen komt. Binnenshuis maar ook buitenshuis. Dat is de manier om een gulden middenweg te bewandelen. En er zijn verschillende mogelijkheden om die controle in handen te krijgen. Met raamdecoratie bijvoorbeeld.

universele balans

Balans tussen licht en duisternis betekent ook een evenwicht tussen warm en koud. Temperatuur regeling dus. Ook dit is iets heel persoonlijks. Wat de een te koud vindt zal de ander als aangenaam fris ervaren. Wanneer U op een gebied meer gebalanceerd bent zal er vanzelf ook op andere gebieden harmonie ontstaan. Net zoals iemand die niet meer overmatig zont het niet snel meer te warm zal hebben. Het is eigenlijk iets heel natuurlijks, een staat van evenwicht. Maar het is ook heel makkelijk om naar één kant door te slaan.  In dat geval is het een kwestie van aanvoelen en herstellen. Het is een basis, net zoals de voeten een basis zijn voor het lichaam. Bij wie letterlijk sterk in zijn of haar schoenen staat zal de rest ook sterk en stevig staan. Anderen zullen sneller omvallen. Omvallen is wel nodig om te leren op staan en steviger te staan.

yin en yang

In de oosterse filosofie worden licht en duister vertegenwoordigd door Yin en yang. Wat opvalt aan het symbool is dat er duisternis in het licht is en licht in de duisternis. Beiden zijn dus altijd aanwezig. Misschien is het accepteren daarvan wel de sleutel.