Afstellen zonnescherm

Het is mogelijk om uw zonnescherm zelf af te stellen. Als u kosten wilt besparen is dat dan ook een goede optie. Maar vaak doet de specialist van het zonwering verkooppunt dat wel voor u als een stukje service. Als u niet zo handig bent raden wij dan ook aan dit klusje door een professional te laten uitvoeren. Om u goed op weg te helpen bieden wij u een stappenplan aan waarbij u zelf uw zonnescherm leert afstellen.

Bepaal de plaats

Plaats het zonnescherm zo dat de voorkant (uitgehangen) van het scherm minimaal 2 meter boven de grond komt te hangen. Om die reden moet de cassette (de achterkant) ten minste op een hoogte van 2 meter en 30 centimeter geplaatst worden. U kunt het scherm natuurlijk ook hoger hangen als u dat fijner vind. Teken de locatie van de steunen af en zorg ervoor dat de steunen op precies gelijke hoogte worden gemonteerd. Maak gebruik van een waterpas om de beugels goed uit te lijnen.

Boor de gaten

Boor nu de punten die u daarstraks heeft afgetekend, Met het gebruik van een klopboormachine. Alleen deze is krachtig genoeg. Bij voorkeur boort u de schroeven in het steen of beton en niet in een voeg. Dit met het oog op de draagkracht.

Plaats de beugels

Het is nu tijd om de keilbouten te plaatsen. De keilbouten moeten wel ver genoeg uit de muur steken, hier moeten namelijk de beugels aan vastgemaakt worden.

Zodra de keilbouten weerstand bieden tijdens het plaatsen dan tikt u de bouten met de hamer voorzichtig genoeg aan. Vervolgens draait u de moeren en de ringen er af. Plaats nu de beugels door middel van de moeren en de ringen die u zojuist van de keilbout heeft afgehaald. Draai de moeren vast met de hand. Zo heeft u weer wat bewegingsruimte als u aan het monteren van de cassette toekomt.

uitvalscherm-sfeer

Plaats de cassette

Verwijder als eerste de zogeheten valant uit de cassette. Zo kunt u de cassette makkelijker monteren en wordt de valant ook niet vies tijdens het monteren ervan. Bevestig de cassette aan de beugels. Vervolgens schuift u de valant weer terug in de cassette en hangt u de draaistang in de haak.

Stel het zonnescherm af

U kunt het zonnescherm als u dat fijner vind naar boven of naar beneden afstellen. Als u het scherm opnieuw in hoogte wilt stellen dan moet u eerst de bouten aan de zijkant een klein beetje losser draaien. Daarna gaat u de hoogte verstellen door de bout aan de voorste zijde bij te stellen. Zorg er wel voor dat het scherm ten alle tijden waterpas komt te hangen voor het behoud van een lange levensduur.

Er zijn op het internet ook talloze instructievideo’s te vinden als u liever beeldmateriaal heeft. Wij wensen u veel succes met het monteren en afstellen van uw zonnescherm. Mocht u er om welke reden dan ook niet uitkomen, dan raden wij u aan de hulp van een professional in te schakelen.